Svijet nakita

piše: Vlatka Klauček

IMG_9552.JPG

Njega nakita

Svaki komad nakita je jedinstven i priča posebnu priču, a općenite smjernice za čišćenje su iste. Svakako treba znati da neke komade nakita možete očistiti kod kuće, dok za neke ipak treba posebna pažnja profesionalnog čišćenja.Niste sigurni koliko često biste trebali čistiti svoje omiljene komade nakita? Jednom tjedno kod kuće i dva puta godišnje u zlatarni.

Hajdemo onda krenuti s onim o čemu ovdje pišem, a to je kako održavati nakit čistim kod kuće. Ako nakit počinje gubiti sjaj, to je jasan znak da je vrijeme da ga osvježite. Učestalost nošenja i dizajn određenog predmeta također mogu odrediti koliko je često čišćenje potrebno.

Odakle uopće početi? Za početak ću vam reći neka bude što jednostavnije.

Ponekad je dovoljno blago čišćenje s vlažnom i nježnom krpicom da bi se povratio sjaj, jednako kao i što bi malo nježnog gela za tuširanje s toplom vodom moglo stvoriti čuda za uklanjanje manjih i na oko nevidljivih nakupina.

Ako je vaš nakit prilično prljav, možete ga ostaviti da se malo natapa u prašku za suđe kako bi se prljavština skinula s vašeg omiljenog predmeta od zlata ili srebra, a nakon što odstoji (cca 15-20min) protrljajte . Po potrebi, ako to dizajn dozvoljava, isčetkajte s najnježnijom četkicom za zube i osušite na mekoj pamučnoj krpi. 

Ono što je izuzetno važno je da nakit čistite u posudici, nikako u lavabou i nikad iznad lavaboa, kade ili sudopera.

VAŽNO: ako nakit ima bisere ili kamenje koje je lijepljeno, ovo nije način na koji ćete čistiti taj nakit.

 

KAKO ČISTITI BISERE

Biseri su nježni i osjetljivi, lako se grebu, pa s njima treba postupati što je pažljivije moguće. 

Isključivo ih brišite s nježnom krpicom nakon svakog nošenja. Nije ih poželjno stavljati na kožu odmah nakon nanošenja kreme. Izbjegavajte i špricanje parfema po njima. Ako su masni od kreme za tijelo ili ljeti kada se više znojite, nakon nošenja ih je potrebno samo obrisati vlažnom krpicom. Biserima odgovara vlaga, ali ne i namakanje u vodi. Slobodno ih nosite često ili svaki dan, ali ih skidajte prije spavanja.

Odložite ih na njihovo mjesto i držite ih odvojene od ostalog nakita. Za bisere vrijedi pravilo kojeg bi se bilo poželjno pridržavati, a to je da ih zadnje stavljate kada izlazite i prve skidate kada dolazite doma. 

Izbjegavajte bilo kakve proizvode za čišćenje kada su biseri u pitanju.

IMG 9553

 

KAKO OČISTITI PRSTEN S DIJAMANTOM?

Kad je kamenje bez sjaja, to je dobar pokazatelj da se ispod kamena nakuplja prljavština i masnoća. Osim što prljavština oduzima ljepotu nakita, nije dobra ni za ležište kamena. Osim tog, nečistoća nakupljena ispod kamenja može uzrokovati i iritaciju na vašoj koži.

Ah, ti mali svakodnevni kozmetički rituali.... ako je vaš prsten svakodnevno u doticaju s raznim kremama (mislim, čiji nije ??), parfemima, šminkom i razno raznim kozmetičkim preparatima, vrlo je vjerojatno da je prsten zaprljan. Hidratantne kreme uglavnom ostavljaju film na prstenu, a upravo to ne želimo.

Jednostavno kućno čišćenje vratit će sjaj. Kao i kod čišćenja zlata, najbolji način čišćenja dijamantnog prstena je napraviti otopinu toplom vodom (gotovo vrućom) i deterdžentom za pranje suđa. Namočite svoj prsten oko 20-30 minuta, lagano četkajte kamen vrlo mekom četkicom za zube, a zatim isperite pod toplom vodom (po potrebi ponovite postupak).

Pored deterdženta za suđe, možete koristiti i gel za tuširanje. 

Što se tiče sušenja prstena, izbjegavajte papirnate ubruse. Umjesto toga, koristite meku krpu od pamuka i jednostavno pustite da se osuši.

 

KOLIKO ČESTO ČISTITI PRSTEN? (i ostali nakit koji nosite)

Da bi vaš prsten izgledao najbolje, pokušajte ga očistiti jednom tjedno. To vam toplo preporučam i to je dovoljno za održavanje. No, otprilike dva puta godišnje, nakit je dobro odnijeti na čišćenje u zlatarnu, a još češće ako je vaš prsten više izložen ogrebotinama. Posebno ako radite grublje poslove s prstenom ili ga ne skidate kad kuhate i imate tvrdo zbijeni sloj ulja ili prljavštine. Tada je najbolje očistiti prsten profesionalno u zlatarni jer tako će se vratiti sjaj kakav je bio prvog dana.

 

ŠTO NE KORISTITI PRILIKOM ČIŠĆENJA NAKITA?

Ono što je gore od prstena koji je izgubio sjaj, je prsten koji je oštećen uslijed nepravilne njege. Ono od čega doista treba bježati i što ću vam  tri puta reći NE su sredstva za čišćenje poput izbjeljivača, klora i acetona. Ove oštre kemikalije mogu ozbiljno oštetiti vaš nakit. Svakako proizvode poput paste za zube, sode bikarbone ili bilo kakva sredstva za čišćenje u prahu treba izbjegavati, jer to lako može naštetiti metalu, a posebno zlatu.

 

I JOŠ PAR RIJEČI....

Možda se ne čini toliko važnim, ali način na koji pohranjujete nakit može utjecati na to kako taj nakit i izgleda.

Nastojte izbjegavati čuvanje nakita na izravnoj sunčevoj svjetlosti ili prekomjernoj toplini. Nakit je najbolje čuvati na čistom i suhom mjestu, najbolje u kutijama za nakit ili ga obložiti mekim materijalom. 

Za one koji ne znaju, sav nakit od zlata i srebra možete donijeti na profesionalno čišćenje kod nas u zlatarnu Mirjana.